Is Nederland klaar voor een leefstijl revolutie?

We weten al een tijdje dat we ongezond leven. Onlangs kwam de RIVM met schokkende resultaten van een onderzoek, waaruit bleek dat de laatste 4 generaties steeds ongezonder worden. We zitten dus in een neerwaartse spiraal.

We kunnen natuurlijk de vinger wijzen naar de overheid, de zorg, de voedingsmiddelen industrie, maar de primaire verantwoordelijkheid ligt toch bij onszelf. Onlangs publiceerde de Gezondheidsraad de nieuwe voedingsrichtlijnen. Onderzoek wijst uit dat 3 op de 4 mensen onvoldoende gezonde voedingsmiddelen eten die worden aanbevolen in de nieuwe voedingsrichtlijn. Weten we het niet, komt het ons niet ter ore of gaan we gewoon door met wat we altijd gedaan hebben?

In 2010 al publiceerde de World Health Organization de nieuwe richtlijnen gezond bewegen. Meer dat 85% van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan deze richtlijn. Toepassing van deze richtlijn verlaagd het risico op de meeste aandoeningen met meer dan 50%. Toepassing van een combinatie van de nieuwe voedingsrichtlijn en de beweegrichtlijn kan het risico op chronische aandoeningen en vroegtijdig overleiden met 60 tot 80% verlagen.

Bizarre getallen en wat doen wij collectief, ziekmakend door blijven leven en leunen op de zorg? We doen in ieder geval onvoldoende preventief gezond leven, wachten tot er problemen optreden, stappen dan naar de dokter of specialist en worden voor de rest van ons leven afhankelijk van medicatie. Niet alleen van die eerste medicatie, maar ook van de stapeling van medicaties die de symptomen onderdrukken van de eerste, laat staan het leed wat dit allemaal met zich meebrengt. En dan te weten dat, in de gebieden (Blue Zones) waar ze deze twee richtlijnen wel goed toepassen, men maar liefst 13 tot 16 jaar minder last heeft van chronische aandoeningen aan het eind van het leven.

Nieuwe Gezondheid

De twee richtlijnen (voeding en beweging) zijn samengepakt in een nieuw model, het Nieuwe Gezondheid model. Onderliggend bevat het model 15 thema’s. Iets meer doen op elk van deze thema’s levert gegarandeerd (wetenschappelijk onderbouwd vanuit de WHO en de Gezondheidsraad) gezondheidswinst op.

‘Leefstijl revolutie’

Wat zou het mooi zijn, voor onszelf, maar ook voor onze dierbaren en de opgroeiende generatie, als we allemaal een of meerder thema’s vanuit het model Nieuwe Gezondheid zouden kiezen, we dat onderdeel zouden verbeteren in ons leven en we daardoor duurzaam gezonder zouden worden, allemaal. Dat is natuurlijk een utopie, want jij leest dit stuk, samen met misschien een paar honderd of zelfs een paar duizend andere mensen. Maar hoeveel procent van ons gaat ook naar www.nieuwegezondheid.nl en en hoeveel daarvan maken een persoonlijk account aan op www.leefstijlclub.nl en start een persoonlijk Nieuwe Gezondheid thema coachtip programma?

Wil er significant een kanteling komen van ongezond leven naar een gezonde leefstijl, dan is er een leefstijl revolutie nodig. Iedereen die dit leest kan onderdeel worden van deze leefstijl revolutie. Je pakt het zelf op en je brengt het onder de aandacht van jouw persoonlijke sociale netwerk.

Deelname is in de basis gratis, dus het enige risico dat je loopt is dat je er gezonder van wordt. Voor bedrijven en instellingen is er een specifiek pakket samengesteld, waar men voor een kleine maandelijkse bijdrage, met de gehele organisatie aan deel kan nemen.

Haak in op de leefstijl revolutie van Nieuwe Gezondheid. Je wordt elke maand over een thema geïnformeerd, in de gelegenheid gesteld een coachtip programma op te starten, kan een video over het thema bekijken en anderen uitnodigen.

Laat ons samen de ontwikkeling van overgewicht, diabetes en andere chronische aandoeningen vanuit onszelf een halt toeroepen. Voelt overigens ook nog eens erg goed. De leefstijl revolutie is begonnen!

www.nieuwegezondheid.nl