Gedrag & motivatie

Stel je voor dat je echt begrijpt hoe het komt dat het veranderen van gedrag voor mensen soms zo lastig is? En stel je voor dat je de vaardigheden in huis hebt om de motivatie van mensen positief te beïnvloeden. Lees hier meer over deze onderwerpen.

Als mensen aan de slag gaan met het verbeteren van hun leefstijl dan beginnen de meesten met het stellen van doelen. Prima zou je denken. Al heel lang weten we dat het stellen van een doel belangrijk is. Je moet immers focussen om niet alle kanten op te gaan.

Als een klant een diëtist of personal trainer inhuurt, mag deze er vanuit gaan op alle fronten goede ondersteuning te krijgen. Begeleiding op het gebied van voeding, training, maar ook goede ondersteuning op momenten dat doelstellingen (bij)gesteld moeten worden. Of als het even niet meezit en de motivatie ver te zoeken is.

Het zou toch fantastisch zijn als je op al deze fronten kan rekenen op professionele ondersteuning?

Gedragsverandering en doelen stellen

Gedrag is heel complex. En gedrag veranderen is zo mogelijk nog complexer! Gedrag bestaat uit waarneembare, niet waarneembare en onbewuste handelingen. Als je een doelstelling formuleert dan weet je waar je uit wilt komen, maar dat is voor lang niet iedereen gemakkelijk. Op weg naar het doel zijn er namelijk allerlei factoren die beïnvloedend werken en helaas is die invloed lang niet altijd positief. Het gevolg is vaak dat mensen hun doelstellingen niet halen en teleurgesteld raken. Als leefstijlprofessional begeleidt je ook dit proces en dan is het heel relevant om enige basiskennis te hebben over de werking van gedrag en motivatie. Hoe waardevol zou het zijn als je teleurstellingen bij mensen kunt voorkomen? Of misschien snel weg kan nemen?

Wat is motivatie eigenlijk?

Wat maakt dat iemand voor het één wel in beweging komt en voor het ander niet of nauwelijks?

De herkomst van het woord motivatie stamt van het Latijnse woord movere, wat bewegen betekent. Motivatie is dus datgene waarvoor iemand, letterlijk of figuurlijk, in beweging komt. Een deel wordt bepaald door wat aangeboren is en een deel wordt bepaald door de omgeving. Gedrag dat meteen leidt tot een goed gevoel onthouden we. Gedrag dat leidt tot een vervelend gevoel vermijden we. Dit sla je vervolgens (onbewust) op in je hersenen. We raken gemotiveerd wanneer we meer positieve dan negatieve effecten voor ogen zien.

Mensen zijn gewoontedieren, maar wel beïnvloedbare gewoontedieren.
En jij kunt van ons leren hoe dat moet. Vertel me meer! > 80% van de mensen heeft goede voornemens,
maar slechts 8% maakt ze waar!